неделя, 15 ноември 2015 г.

Защо ИДИЛ саботира себе си?

Причините може да са две:

- свръхдогматизъм, който пречи на групировката да действа рационално, с максимален ефект на пропагандата си "със слово" (стъпило върху текстове, известни на всеки мохамеданин, както и приблизително познати на немалко други вярващи и атеисти) и "с (кърваво) дело", спъва въображението им, води до лошо планирана стратегия, печели повече врагове, отколкото привърженици;

- ислямистите са пионки на други сили, за които минусите на дейността на джихадистите са желани плюсове - атентатите в Западния свят не засягат държавници, а мирно население; спомагат за консолидация на нападнатата страна, т.е. населението става по-склонно да търпи управниците си в името на "борбата с тероризма" от една страна, и по-враждебно към мюсюлманите (макар че това е коз на ислямистите: вижте, казват те на хората от ислямския свят, западняците ви мразят!); дава на правителствата повод да затягат контрола над гражданите си, както и оправдания за непопулярни мерки, лошо управление, непрозрачност на институциите и др.

На първата причина противоречи добре разработената стратегия, известна като "Наръчник на Ал Кайда" или "Управление на хаоса" - там, при все категоричността и твърдите рамки, при все непримиримостта и нонконформизма с основните принципи, не се забелязва липса на логика и отказ от гъвкав подход.

В полза на второто обяснение говорят редица факти:

1) странната склонност на шахидите (атентаторите-самоубийци) да "забравят" в себе си лични документи, по които ги идентифицират много бързо, да не опитват заличаване на папиларните линии по пръстите си, което също е причина за разпознаване. Или това е за да се "знаят героите", фукня?
От военно-диверсионна точка обаче е проява на глупост. Идентифицираният шахид все едно издава на противника всички свои контакти, поставя под удар свои близки и съратници, което руши организационната мрежа на "воините на джихада".
Специално при атентатите в Париж единият от разпознатите по останките "боец" бил ОСЕМ ПЪТИ осъждан, но нито ден не лежал в затвора. Твърде много за прехвалената френска съдебно-наказателна система. От наказание обикновено се измъкват полицейските доносници, тайните осведомители и сътрудници на други специални служби и армията.
2) извършваните атентати наистина постигат по-малък ефект спрямо възможностите - дълги откоси по тълпа кара обстрелваните да залягат, вместо да се изпотъпчат един друг в паника, устремени към изходите на една концертна зала, а атентаторът спестява муниции, за да завлече със себе си в отвъдното поне няколко полицая; самовзривяване пред стадион не постига нищо, по трибуните може и да не разберат какво се е случило - и не губят ум от паника; концентрирани като локация атаки улесняват полиция, пожарни и линейки да реагират и овладеят ситуацията - отново сериозен тактически гаф.
3) на Запад почти никога няма нападения над полицейски участъци, държавни учреждения, централи на спешна помощ. Отново военно безумие - елементарната истина при война е "убий лидера", "отстрани най-опасните". Здравият смисъл (здравомислието не означава "добромислие") подсказва, че удар по силите на реда трябва да е предварително условие за последваща разправа с цивилното население, от която обаче няма реален смисъл.
Ами че дори вирусът на СПИН е "по-умен"! Съсипва имунната система, за да не му пречи да препрограмира останалите клетки да произвеждат нови вируси.
4) цивилното население, понеже е обект на нападение, даже да не е харесвало силите за реда в страната си, е принудено да сътрудничи с тях - усложняват се повторни атаки.
5) още една причина да няма смисъл от убийства на цивилни: всяването на раздор по въпроса "добър ли е ислямът или лош" печели позиции за каузата на ислямистите. А те има какво да предложат. Вярно, само демагогия, но щом електоратът в "демократичните" западни общества кълве на партийната демагогия, значи би се подлъгал и по шариатската - че богатите ще плащат на бедните, че ще има реално равенство пред закона без разлика на богатство и заемана длъжност, че ще бъдат изкоренени "пороците". Комбинирайки рекламата на шариатския "земен рай" с убийства на държавни чиновници от сорта на данъчни, съдии, други нелюбими на обикновените граждани персонажи, ИДИЛ би постигнала много повече от това, което постига сега. А ако почнат отстрел на корумпирани политици, европейците ще почнат сами да си пускат бради, да си слагат забрадки, да купуват Корана и да се записват доброволци - в десетки пъти повече от сега.

Но ИДИЛ постига точно обратното - въвлича все повече правителства във война срещу не само себе си, но и срещу ислямския свят изобщо. Война, която нека си вярва, че с божия помощ ще спечели...

В същото време, "кръстоносците" не бързат да "смажат тероризма". В началото на Втората световна Сталин е планирал да разгроми Германия и да окупира Европа. И се е подготвял за настъпление, но главното направление е било не към Берлин, а към румънските източници на петрол. Без гориво танковете на вермахта стават мъртво желязо. Бомбардировачите на луфтвафе - украси на летищата.
А пък ИДИЛ се издържа от продажба на петрол.
От околоземна орбита уреди откриват планети около слънца на десетки и стотици светлинни години разстояние. А още по-скъпите уреди с военно предназначение не могат да окрият върху земната повърхност съответните петролни кладенци? И не насочват към тях дронове? Или поне не спират купувачите на петрола?
Хмък.
Ислямистите получават щедри помощи от петролните монархии в Близкия Изток. Същите, които са верни съюзници на Запада - официално.
Смях.

За какво говори всичко това?
А какво ни подсказва, че трябва да направим? Да чакаме кой победи и да му се поклоним? Или все пак има трети, верен изход?

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Моята снимка
пиша фантастика и измислям светове, в които бих искал да живея